chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Verovškova Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Verovškova najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Želite brezhibno izpolniti evropsko poročilo?
07.07.2017
NASVETI

Želite brezhibno izpolniti evropsko poročilo?

Žal je prometnih nesreč čedalje več. Vsekakor želimo zase in svoje bližnje, da nikoli ne bi bili v njih udeleženi. Na srečo se večina nesreč konča le z materialno škodo, ki se jo da odpraviti.

Samo Krašnja, svetovalec za kleparsko-ličarska dela.

Samo Krašnja, svetovalec za kleparsko-ličarska dela, Porsche Ljubljana.

Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas!
Primož Pirc (Porsche Verovškova), (+386) 1 53 03 610 ali [email protected]

Kaj je evropsko poročilo?

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec z vsemi ključnimi podatki, ki se nanašajo na prometno nezgodo. Obrazec prejmete ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti skupaj z vašo zavarovalno polico. Evropsko poročilo je priporočljivo imeti vedno pri roki, najbolje pa je, da ga imate shranjenega v vašem vozilu. Obrazec se izpolni v primeru nezgode z manjšo premoženjsko škodo, ko nihče ni bil telesno poškodovan in so se udeleženci uspeli sporazumeti o krivdi. V primeru telesnih poškodb je nujno potrebno poklicati policijo. Namreč Evropsko poročilo o prometni nesreči ne zadostuje za prijavo telesnih poškodb.

Pomembno je, da na evropskem poročilu izpolnite vse rubrike in navedete vse okoliščine nezgode, iz katerih je razviden potek nastanka nezgode ter takrat ugotovljena škoda. Dokument morajo podpisati vsi udeleženci nezgode. V rubriki pod št. 14 je mogoče vpisati mnenje posameznega udeleženca.

Cenilci pogosto prejmejo napačno ali delno izpolnjena evropska poročila o prometni nesreči. Posledično se postopki ugotavljanja okoliščin nesreče zavlečejo in dlje časa je potrebno čakati na izplačilo škode, v skrajnem primeru vam izplačilo škode lahko celo zavrnejo. Tega si kot oškodovanec ne bi želeli. 

Kaj vsebuje evropsko poročilo?

Obrazec vsebuje tri stolpce, ki jih je potrebno ob nastanku nesreče izpolniti in prostor za skico prometne nesreče. Izpolnjevanje obrazca je olajšano, ker ima evropsko poročilo poenoteno in oštevilčeno vsebino (kraj in ura nesreče, udeleženci, udeležena vozila, specifike gibanj, podatki o zavarovalnici...). Predvsem je močno olajšano v prometnih nesrečah s tujim voznikom, ko vsak udeleženec vzame izvod poročila v svojem jeziku in sledi zapisom.

V primeru nestrinjanja udeleženecev glede odgovornosti za prometno nesrečo, pokličite policijo, ki naredi beležke o ugotovitvah in izdela poročilo. Vsekakor tudi v tem primeru izpolnite evropsko poročilo, v njem pa navedite tudi ime policijske postaje (polje številka 14).

Napake, ki se jim bi morali izogniti pri izpolnjevanju evropskega poročila

Evropsko poročilo je izredno pomembno, saj je pomemben vir informacij o nesreči za zavarovalnico. Zato ga je potrebno pravilno izpolniti. Najbolj pogoste napake pri izpolnjevanju:

  • Nečitljivo pisanje. Pri pisanju evropskega poročila uporabite kemični svinčnik in pišite krepko, da bo kopija čitljiva.
  • Neizpolnjene rubrike. Rubrik ne puščanje praznih. V primeru, da se ne nanašajo na vaš primer,  jih lahko označite »Ne pride v poštev«. Poskušajte zapisati čim več informacij, posebej pri točki 14 (moje pripombe). V to rubriko sodita tudi priznanje krivde in opis prometne nesreče. V kolikor ni prišlo do soglasja o odgovornosti, je natančen opis nesreče še pomembnejši. Povzročitelj nesreče mora pod rubriko moje pripombe napisati »Priznam krivdo«.
  • Napačen prepis podatkov iz uradnih dokumentov. Dosledni bodite pri navajanju podatkov o vozniškem in prometnem dovoljenju, številki šasije vozila in registrski številki.
  • Manjkajoča podpisa udeležencev. Podpis povzema dejstva, ki so pomembna za hitrejšo rešitev škodnega primera. Evropsko poročilo o prometni nesreči je brez obeh podpisov nično.
  • Ni številke osebnega dokumenta. Poleg podpisa je priporočljivo, da dopišete številko osebnega dokumenta podpisnika. In sicer iz razloga, da kasneje ne prihaja do zanikanja udeležencev, da je na poročilu njihov podpis.
  • Premalo nazorna skica prometne nesreče. Čim bolj jasno narišite, kaj se je zgodilo pri prometni nesreči. Uporabite puščice, ki kažejo smer gibanja vsakega vozila. Skica naj vsebuje tudi prometne znake in semaforje. Prav tako fotografirajte kraj dogodka. Pri tem bodite pozorni  na celotno vozilo, da kasneje ne bi prišlo do težav zaradi obsega škode, ki je nastala v nesreči.
  • Izpolnite le eno poročilo! Večkrat se namreč zgodi, da udeleženca izpolneta vsak svojo verzijo poročila. Ni potrebno. Po podpisu en izvod poročila obdržite vi, drugega pa dobi soudeleženec. V primeru treh udeleženih vozil, se izpolnita 2 kompleta poročil povzročitelj izpolni poročilo z vsakim izmed oškodovancev. 

Izredno pomembno je, da poskrbite, da ne prihaja do izogibanja izpolnitve evropskega poročila. Največkrat so razlogi odsotnost evropskega poročila pri enem ali obeh voznikih. Zato imejte v vozilu več obrazcev za izpolnitev in s tem preprečite morebitne težave pri naknadnem popravilu škode na vašem vozilu.

Porsche Verovškova
Verovškova 78, 1000 Ljubljana

Primož Pirc
Servisni svetovalec za kleparsko-ličarsko delavnico

Tel.: (+386) 1 53 03 610
E-mail: [email protected]

 

 

 

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.