chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Verovškova Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Verovškova najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Nasveti za varčno vožnjo - kako porabiti manj goriva!
02.08.2017
NASVETI

Nasveti za varčno vožnjo - kako porabiti manj goriva!

Različni strokovnjaki so v zadnjih 130 letih avtomobilske zgodovine izvedli že veliko testov, kjer so raziskovali vpliv lastnikov na višjo ali nižjo porabo goriva v njihovih avtomobilih. Ob tem se je dostikrat izkazalo, da povprečne porabe goriva ne dviguje samo večkratno pospeševanje in pojemanje hitrosti (mestna vožnja), temveč nanjo vplivajo tudi ostali, pogosto prezrti dejavniki.

Varčna vožnja, manjša poraba

Večkratno, zaporedno pritiskanje na pedal za plin pred semaforjem in kasnejši 'kavalirski start' s cvilečimi pnevmatikami, lahko trenutno porabo goriva pri avtomobilu priženeta celo do 5-kratnega povečanja, slabo pa se obnese tudi ogrevanje avtomobila na mestu, ki sicer motorju ne škodi, škodi pa okolju našega planeta, ker lahko pri povprečno motoriziranem vozilu po štirih minutah ogrevanja dvigne povprečno porabo goriva za 0,14 litra.

Moderni avtomobili so oblikovani zelo aerodinamično, ker dobre aerodinamične rešitve znižujejo porabo goriva. Posledično so takšni avtomobili zelo občutljivi na 'motnje', ki nastopijo v slučaju, ko uporabnik namesti na streho priljubljeni strešni kovček ali nosilec za kolesa. Pri premagovanju 100-kilometrske razdalje s hitrostjo 130 km/h bo tako opremljen avtomobil popil približno 2 litra več, kot enak avtomobil brez strešnega bremena. Še huje se bo godilo lastnikom avtomobilov, ki na strehah njihovih vozil prevažajo kolesa, ker bodo že pri hitrosti 100 km/h doživeli približno 40-odstotno povečanje povprečne porabe goriva. Podobno je tudi v primeru neprimernih motornih vrtljajev pri prestavljanju in tudi pri neprimerni izbiri menjalniške prestave. Nepotrebno siljenje motorja v višje obrate in vožnja z neprimerno (previsoko) prestavo, kjer ima pogonski motor enostavno premalo vrtljajev za optimalno delovanje, bosta lahko povečala povprečno porabo pri vašem vozilu za nadaljnjih 30 odstotkov. V praksi to pomeni, da je vožnja z bencinsko gnanim avtomobilom z najmanj 2000 motornimi vrtljaji v minuti še sprejemljiva v katerikoli prestavi, priporočljiva menjava prestav pa naj se zgodi pri 3000 vrtljajih v minuti, ker motor ob menjavi prestav zgubi nekaj zagona. Varčna vožnja s samo 1500 vrtljaji v minuti pa naj ostaja domena lastnikov vozil z vgrajenimi turbodizelskimi motorji.

Velikokrat se vozniki začetniki vprašajo, kdaj prestaviti v višjo prestavo, čeprav je to dobro vprašanje tudi za vse nas, ki si želimo čim bolj varčne vožnje. Na splošno velja pravilo, da se bo pogonski motor v vašem avtomobilu počutil najbolje, če ga boste gnali v območju (+/- 1000 vrt./min.) največjega motornega navora, vendar bo takrat najbolj trpel pritaknjeni menjalnik, vendar je to že vzeto v zakup s strani proizvajalca vozila. Na višjo ali nižjo povprečno porabo goriva ima vpliv tudi zračni tlak v pnevmatikah. Če je tlak previsok, boste privarčevali več pogonskega goriva, vendar boste ob tem po vsej verjetnosti ostali brez pravih povratnih informacij glede vozne podlage s strani volanskega mehanizma, poleg tega lahko računate tudi na slabši oprijem pnevmatik na vozni podlagi. V primeru, ko se vozite naokoli s pnevmatikami, kjer je zračni tlak 0,2 bara nižji od predpisanega, lahko ob vožnji po mestu računate na 5 odstotno povečanje povprečne porabe goriva, še slabše jo bodo odnesli lastniki avtomobilov z nameščenimi pnevmatikami, kjer je zračni tlak 0,5 bara nižji od predpisanega. V tem primeru se vam bo povprečna mestna poraba privzdignila za en liter. Za podobno 'količino' dvignjene povprečne porabe boste lahko poskrbeli tudi v primeru, ko se vam na vašem vozilu ne bo zdelo vredno opraviti osnovnega servisa (menjava olja in filtrov). 

Za naročanje na servis nas kontaktirajte!

Kako na porabo in varčno vožnjo vplivajo elektronske naprave?

Ljudje, ki delijo nasvete glede varčne vožnje, pa ob tem dostikrat pozabijo na vpliv sodobnih  električnih 'pomagačev', ki bodo ob svojem delovanju lahko hitro prispevali dodatne 0,5 litra pri dvigu povprečne porabe, ker je do sedaj že jasno, da vam bo vsak vklopljen 100 vatni 'odjemalec' električne energije na 100 prevoženih kilometrih dvignil povprečno porabo goriva za 0,1 litra. Ob tem razkrivamo tudi nekaj številk. Ob uporabi kratkega svetlobnega snopa pri paru glavnih prednjih svetlobnih teles bo akumulator oskrbel par prednjih žarometov s približno 125-timi vati, 171 vatov bo požrlo zračenje (ob tem strokovnjaki ne omenjajo uporabe ali neuporabe klimatske naprave) potniške kabine s srednjo močjo delovanja, vse prižgane pozicijske luči porabijo 35 vatov, par prižganih prednjih meglenk bo porabil 110 vatov, ogrevanje sedežev 102 vata, ogrevan volanski obroč pa bo zahteval 50 vatov in na koncu še ogrevan par bočnih ogledal, ki bo 'požrl' 40 vatov.

Tu pa sta še predvajalnik glasbe in mobilni GPS sistem, ki se bosta vseeno odrezala zelo skromno, sploh v primeru, ko uporabnik nima vgrajene dodatne avdio opreme (ojačevalci za pogon požrešnih 'subwooferjev'). Povprečni radio porabi 21 vatov, GPS sistem samo 7 vatov, priklopljeni iPod pa samo neznatna 2 vata. Ob vsakodnevni poletni uporabi modernih avtomobilov se poraba električne energije lahko hitro povzpne na povprečnih 600 vatov, v zimskih razmerah, ko deluje tudi kabinsko gretje in gretje zadnjega in ostalih oken ter brisalci pa bo potrebnih še nekaj vatov več.

Na dvig povprečne porabe pa lahko vpliva tudi vklopljena klimatska naprava, vendar obstaja tu več možnih scenarijev. Najvišji dvig povprečne porabe (od 1 do 2 litrov) bodo občutili lastniki podhranjenih avtomobilov (vozila, kjer je vgrajen pogonski motor z manj kot dvema litroma delovne prostornine odnosno vozila z manj kot 74 kW (100 KM) pogonske moči), voznikom močnejših avtomobilov so te številke prihranjene, ker ob povezavi z močnejšimi avtomobili omenjajo samo približno 0,5 litra višjo povprečno porabo. Tudi spuščena stekla (nad 50 km/h) vas poleti ne bodo ohladila zastonj, ker predstavljajo aerodinamično motnjo, ki vam bo dvignila povprečno porabo (l/100 km) za 0,2 litra.

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.